Sulu söndürme sistemlerinin tasarım ve uygulamasında uyulması gereken kriterler:
Yangın zonları içinde yer alan sprinkler bölgesini bakım onarım amacıyla ana sistemden ayırmak için kullanılır. Düşey milli vana olarak bilinen bu tip vanalar, gözle kontrolde sistemin açık veya kapalı olduğunu kolayca gösterir. FM onaylı olup, UL listesinde yer almaktadır
Sulu söndürme sistemi tipleri;
• Hidrant sistemleri
• Yangın dolabı sistemleri
• Sprinkler sistemleri
Bina tehlike sınıfları;
• Düşük tehlike sınıfı
• Orta tehlike sınıfı
• Yüksek tehlike sınıfı
• Özel tehlike sınıfına giren binalar (yüksek depolar, kimya tesisleri vs.)
Sulu söndürme sistemi tasarımı yapılırken gerekli su debisi ve su miktarı ihtiyacının belirlenmesi en önemli noktadır. Bu değerler belirlenirken binanın tehlike sınıfı ve içerdiği malzemelerin yanma özellikleri dikkate alınmalıdır. Yangın suyu deposu sadece yangın rezervi olarak tutulmalı, başka amaçlarda kullanılmaması için gerekli tedbirler alınmalıdır.
Sulu söndürme sistemlerinin periyodik olarak bakımları yapılmalı ve sistemler her an yangın çıkacakmış gibi çalılşmaya hazır durumda tutulmalıdır. Sistemde izlenebilir kesme vanaları kullanılmalı ve vanaların kapalı kalma ihtimali ortadan kaldırılmalıdır.
Sprinkler Sistemi Tipleri;
• Islak Borulu Sprinkler Sistemleri
Islak borulu sprinkler sistemlerinde, otomatik sprinkler bir su kaynağına bağlı bulunan ve içinde su bulunan boru sistemlerine montajı yapılmıştır. Bu sistemlerde yangın sebebiyle oluşan ısının etkisiyle sprinkler açılır ve suyun yanan maddelerin üzerine boşalması sağlanır. Herhangi bir sprinkin yangından oluşan ısının etkisi ile suyu harekete geçirmesi ile sistem çalışmaya başlar. Serbest kalan su sprinklerdeki yansıtıcıya çarparak dağılır. Yangın mahaline suyun yağmurlama şeklinde boşalması sağlanır
• Kuru Borulu Sprinkler Söndürme Sistemleri
Kuru borulu sistemlerde boru şebekesi su yerine su kaynağı ve boru şebekesi arasındaki vanayı kapalı tutucak düzeyde basınçlı hava yada nitrojen gazı ile doldurulur. Hava basıncı şebeke girişine yerleştirilen bir vana ile otomatik olarak kontrol edilir. Yangından açığa çıkan ısı herhangi bir sprinki aktif duruma getirdiğinde, boru şebekesindeki basınç hızla düşecektir. Bu basınç azalması kuru boru şebekesi girişindeki vananın açılmasına neden olacak, böylece borular su ile dolucak ve açık bulunan sprinklerden su yangın mahaline boşalacaktır. Kuru borulu sprinkler sistemleri, ıslak borulu sistemlerin kullanılmadığı düşük sıcaklıktaki mahallerde kullanılabilir. Ancak kuru boru sisteminin girişindeki vana kısmı ısıtılan mahallere konulmalıdır.
Preaction Sprinkler Sistemi
Bu sistemler deluge sistemlere benzerler, fakat bu sistemdeki sprinkler eriyebilen birleşme elemanı yada cam ampuller vasıtasıyla kapalıdırlar. Deluge sistemlerdeki kontrol vanası burada ön hareketli vanası vazifesi görür. Yangın algılama sisteminin harekete geçmesiyle ön hareket valfi açılır ve boru şebekesi su ile dolar, sistem ıslak borulu sprinkler sistemi haline dönüşür.
• Ön Tepkili Sprinkler Sistemleri
• Kilitlemesiz
• Tek kililemeli
• Çift kilitlemeli
• Baskın Sprinkler Sistemleri
Deluge Sprinkler Sistemi
Deluge Sprinkler sistemlerinin yapısı ıslak ve kuru borulu sistemlere benzer fakat bu sistemlerden başlıca iki yönden farklıdır:
a) Standart sprinkler kullanılır, fakat hepsi açıktır. Boru şebekesi girişindeki kontrol vanası açıldığında sistem çalışır.
b) Kontrol vanası normal durumda kapalı tutulur. Vana ayrı bir yangın algılama sistemi vasıtasıyla harekete geçerek açılır. Deluge sistemler hızlı bir şekilde genişleyen yangınların kontrol altına alınmasında, kısa sürede bol miktarda suyun gereksinim duyulduğu mahallerde kullanılırlar.Spri